\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Kwadratische vergelijking oplossen

Ik heb morgen een proefwerk, maar nu ben ik bezig met een som die ik niet snap. De som is als volgt:
-5x(2x+3)=0
Ik heb naar het antwoord gekeken dat op mijn website staat van school maar ik snap hun uitleg niet. Graag zou ik de vervolgstappen willen weten en voor welke sommen dit allemaal geldt.

marloe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 19 mei 2010

Antwoord

Dit is een voorbeeld van een vergelijking van de vorm a·b=0. Dus 'iets' keer 'iets' is nul. In zo'n geval is a=0 of b=0. Je hebt dat vast wel 's eerder gezien. Zie ook Ontbinden in factoren

In dit geval staat er -5x 'keer' 2x+3 en dat is gelijk aan nul dus moet -5x gelijk aan nul zijn of 2x+3 gelijk aan nul zijn:

-5x(2x+3)=0
-5x=0 of 2x+3=0
x=0 of 2x=-3
x=0 of x=-11/2

Hopelijk helpt dat!

Zie ook 2. Tweedegraadsvergelijkingen oplossen


woensdag 19 mei 2010

©2001-2025 WisFaq