\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Binominale kansberekening

vraag: er worden 114 geursorteerproeven gedaan. Er zijn 36 verschillende opstellingen, 10 daarvan zijn trainingsopstellingen.
bereken de kans dat de trainingsopstellingen 45 keer of vaker voorkomen.

(Ik gebruik de grafische rekenmachine Texas Instruments TI-83 Plus)

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 mei 2010

Antwoord

Gevraagd wordt de binomiale kans P(X45 | n=114, p=10/36=5/18).
Volgens de complementregel is dit gelijk aan 1 - P(X44 | n=114, p=5/18) en dit laatste kun je uit je rekenmachine rammelen met 1-binomcdf(114,5/18,44).

Uiteraard ligt wel de grondgedachte dat per toeval/willekeur worden aangeboden hieraan ten grondslag. Als men eens extra wil testen met proefopstellingen, dan gaat de hele berekening niet op.


zaterdag 15 mei 2010

©2001-2024 WisFaq