Wanneer gebruik je een rechte of vloeiende lijn in grafieken?
Beste mensen,
Ik zou graag van u het volgende weten. Wanneer wordt in een lijngrafiek een rechte dan wel vloeiende lijn gebruikt? Waarvan is dit o.a. afhankelijk c.q. reden? Bij voorbaat dank,
Gerard
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 4 januari 2010
Antwoord
Beste Gerard,
Dit is een goede vraag! Vaak maak ik mee dat leerlingen hierbij in de war raken...
In de wiskunde wordt bijna altijd een grafiek met een vloeiende lijn getekend. Deze lijn moet precies door alle berekende punten gaan. Dit wil dus zeggen dat je allereerst aan de hand van een verhaaltje, een situatie of een formule de coördinaten van enkele punten moet berekenen.
Soms kun je geen coördinaten berekenen, bijvoorbeeld als je een lijndiagram moet tekenen bij gegevens die je hebt bepaald door dingen te tellen of te meten. Denk bijvoorbeeld aan aantallen auto's die per minuut voorbijkomen, temperatuurverloop, de ontwikkeling van lengte of gewicht van een groeiend kind. In dat geval verbind je de geconstateerde punten met rechte lijnstukjes. Meestal komt dit voor bij het onderdeel Statistiek (en natuurlijk bij vakken als aardrijkskunde en economie).
Samenvattend: een vloeiende lijn teken je bij punten die je zelf hebt berekend of die horen bij een vaststaand verband waarmee je zou kunnen gaan rekenen; rechte lijnstukjes teken je als de gegevens zijn verkregen door te tellen of te meten, waarbij het verband onbekend is.
Helaas wordt hiermee nogal eens slordig omgegaan, met name in wiskundeboeken voor de onderbouw. Dan worden grafieken en coördinaten uitgelegd in een verhaaltje, dat bijvoorbeeld gaat over de lengte van een groeiend kind, waarbij de grafiek toch als vloeiende lijn wordt getekend. Eigenlijk is dat dus niet helemaal correct... Laat je niet in verwarring brengen, en hanteer als stelregel: als je waarden zelf kunt berekenen, dan moet de lijn vloeiend; als de gegevens alleen maar bepaald zijn door te tellen of te meten, dan moet de lijn 'hoekig'.
Succes!
KLY
dinsdag 5 januari 2010
©2001-2024 WisFaq
|