\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Parabool met gegeven symmetrieas, door twee gegeven punten:

Ik ben zelfstudente en zou wat uitleg kunnen gebruiken met de volgende gegevens. Punt (0;-2) en punt (-2;22) met als symmetrieas: x=1. Na dagen geoefend te hebben met bovenstaande kom ik niet tot het functievoorschrift ax2+bx+c. Ik ben een beetje dwaas van het proberen. Alstublieft kunt u me wat uitleg geven

Manon
Iets anders - woensdag 24 juni 2009

Antwoord

Als je de aanwijzing op Functievoorschrift ahv 2 gegeven punten en symetrie-as zou volgens dan kan je schrijven:

f(x)=ax2-4ax+c

Uit (0,2) volgt meteen dat c=-2

Vul vervolgens (-2,22) in:
22=a·(-2)2-4·a·-2-2
22=4a+8a-2
12a=24
a=2

Het functievoorschrift is:
f(x)=2x2-8x-2

Hopelijk helpt dat.


woensdag 24 juni 2009

©2001-2025 WisFaq