\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Help, vergelijking met logaritmen

Hallo, Ik ben Rosalie en ben me aan het voorbereiden op een wiskunde toelatingstoets van de UvA. Nu kom ik niet uit een bepaalde vergelijking. Ik heb het antwoord al maar zou niet weten hoe je erop komt? Wilt u mij alstublieft helpen!

De vergelijking:
800 ·(0.8)x = 200 · (1.05)x

Het antwoord is:
log4/ (log1.05 -log0.8)

Alvast ontzettend bedankt

Rosali
Student universiteit - zaterdag 20 juni 2009

Antwoord

Omdat aan beide zijden een macht van x staat, kan je het in dit geval als volgt aanpakken.
Schrijf de vergelijking als (1.05)x/(0.8)x = 800/200 = 4.
Dit wordt dan 1,3125x = 4 en dan weet je verder wel raad met de vraag.

MBL
zaterdag 20 juni 2009

 Re: Help, vergelijking met logaritmen  

©2001-2024 WisFaq