\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Afgeknotte hexaëder met zijden van twee

Ik moet de oppervlakte en de inhoud uitrekenen van een regelmatig afgenotte kubus. De uitslag bestaat uit:

6 gelijkzijdige achthoeken met zijde 2
8 gelijkzijdige driehoeken met zijde 2

Hoe moet ik dit uitrekenen? Ik hoop dat iemand me kan helpen.

den yi
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 april 2009

Antwoord

Eerst maar 's een tekening:

q58906img1.gif

De totale oppervlakte van de afgeknotte kubus is de som van de oppervlakten van die 6 achthoeken en de 8 driehoeken.

De oppervlakte van één zo'n regelmatige achthoek:

q58906img2.gif

Kijk 's in driehoek FBG. FG=2 en FB=BG, dus FB=√2 en BG=√2. Waarom? De oppervlakte van ABCD is dan (2√2+2)2=8√2+12. Waarom? Driehoek FBG heeft een oppervlakte van 2. Waarom? Dus de oppervlakte van zo'n achthoek is gelijk aan 8√2+4. Waarom?

De oppervlakte van één zo'n gelijkzijdige driehoek met zijde 2 is in dit geval dan √3. Waarom?

Dan kan je oppervlakte wel uitrekenen.

De inhoud:
De zijde van de kubus was 2√2+2. Dus de inhoud van de kubus is... Daarvan af halen de inhoud van de 8 piramides. Kijk eens naar de piramide F.KLM. Je kunt dit ook opvatten als de piramide met grondvlak KFM en hoogte FL. De oppervlakte van het grondvlak KFM hebben we hierboven al berekend en de hoogte van FL is ook bekend... dus kan je de inhoud van één zo'n piramide wel bepalen denk ik.

Volgens mij moet je dan een heel eind kunnen komen! Hopelijk lukt het zo!


dinsdag 7 april 2009

©2001-2025 WisFaq