\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Het opstellen van een functievoorschrift van de gebroken lineaire functie

Gegeven:
De grafiek gaat door (0, -4 1/2) en (-5, -3 2/3). En heeft een HA (horizontale asumptoot) van y=-4.
Gevraagd:
Stel het functievoorschrift op van een gebroken lineaire functie.

y=(ax+b)/(cx+d) = (p/(x+q))+r
Coordinaten invullen geeft:
-4 1/2=(p/q)-4 en -3 1/2=(p/(-5+q))-4

Hoe bereken ik oplossingen p en q?

Joost
Student hbo - maandag 30 maart 2009

Antwoord

Joost,
Je kunt gewoon ook uitgaan van y=(ax+b)/(cx+d).De HA y=-4 geefta=-4c.
Invullen van de punten geeft b=-4,5b en d=2c, zodat overblijft
y=(-4x-9)/(x+2).

kn
maandag 30 maart 2009

©2001-2025 WisFaq