\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Schuine assymptoot van functie in parametervorm

hallo,

Ik heb een functie gegeven in parameter vorm. Hoe kan ik hiervan de schuine assymptoot berekenen?

x = 3/cos(t)
y = 2 tan(t)

Joren
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 28 november 2008

Antwoord

Stel de vergelijking van de eventuele schuine asymptoot (let op de spelling) voor door y=mx+c. De rico m zal dan gegeven worden door het getal waar y/x naar streeft. De constante term c vind je dan door de limiet te bepalen van y - mx.

Je kan dit eenvoudige geval ook omvormen naar cartesische coordinaten, de kromme proberen herkennen en daar conclusies uit trekken.


vrijdag 28 november 2008

©2001-2024 WisFaq