\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Impliciet differentieren van e machten

Te bepalen 1ste en 2de afgeleide van:
ey - x.ex = 0 M.b.v. de kettingregel en quotientenregel vind ik, als uitkomst: ey.y'-(ex+x.ex)=0 y'= ex (1+x)/ ey Dit is niet het goede antwoord; moet zijn: 1 + 1/x Ik vermoed dat wellicht de standaard limieten voor e hier ook een rol spelen?! Van dit soort opgaven zijn helaas weinig voorbeelden te vinden in bijv. Schaum's solved problems series, REA's Calculus e.d.

Johan
Iets anders - zondag 9 november 2008

Antwoord

Johan,
Gegeven is dat ey=xex.Hieruit volgt:y= x+lx.( neem links en rechts de log).Zodat y'=1+1/x.

kn
maandag 10 november 2008

©2001-2025 WisFaq