Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bepaal f(x) en g(x) in de dv

Bepaal functies f(x) en g(x) zodat de differentiaalvergelijking y'= f(x)·y + g(x) zowel ex als sinh(x) als oplossingen heeft.

y = ex = y'
y = sinh(x) = (ex-e-x)/2
y'= cosh(x) = (ex+e-x)/2

ex = fex+g

cosh(x) = fex+g
ex+e-x = fex - fe-x + 2g
ex = fex + 2g - fe-x - e-x
= fex + g
g - (f+1)e-x = 0

g = (f+1)e-x
f = gex-1

ex = fex+g = ge2x-ex+g = g(e2x+1)-ex (···)
g = e2x/(e2x+1)
f = e3x/(e2x+1)-1

Als ik dit invul in de oorspronkelijke formule:
ex=fex+g

dan kom ik uit op 2ex=e2x
ziet iemand waar het fout is gegaan?

lars
Student universiteit - vrijdag 10 oktober 2008

Antwoord

dag Lars,

De fout zit hem in (bijna) de staart. Tot en met (***) is het goed.
Daarna moet je bij beide kanten van de vergelijking ex optellen, en dat levert 2·ex, en niet e2x, wat jij stelt.

groet,


vrijdag 10 oktober 2008

©2001-2025 WisFaq