To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hellingsgetal en startgetal

Hallo ik snap een vraag in mijn boek niet.:

Met hoeveel stijgt grafiek 2 als de waarde van × met één toeneemt? hoe groot is dus het hellingsgetal

de formule is: +0,5×+-3
hellingsgetal- +0,5
startgetal- -3

Ik snap de waardes eigenlijk niet ik snap niet wat ze ermee bedoelen hoe ik het moet uitrekenen,ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en de informatie genoeg is

tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 20 september 2008

Antwoord

Als je een eerstegraads formule hebt van de vorm y = ax + b, dan wordt b weleens het startgetal genoemd.

In jouw geval hebben we y = 0,5x + (-3) en daarom is jouw startgetal -3. Merk op dat je dit getal krijgt door in je formule x = 0 in te vullen.

Het getal a (bij jou is dat 0,5) wordt het hellingsgetal genoemd. Kies nu eens op de grafiek die bij de formule hoort (en die grafiek is een rechte lijn!) een willekeurig punt. Laten we het punt (4,-1) nemen.

Als nu de x met één toeneemt, dan wordt x verhoogd van 4 naar 5. Je grafiek gaat door het punt (5,-1/2) en dit punt ligt een half hokje hoger dan het punt (4,-1).

Dit geldt steeds bij deze lijn: als je vanaf een punt op de lijn één stapje naar rechts doet, dan is de lijn een half hokje gestegen.

MBL

MBL
zaterdag 20 september 2008

 Re: Hellingsgetal en startgetal 
Re: Hellingsgetal en startgetal

©2001-2025 WisFaq