\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

25x een serie van 10 worpen met een zuivere munt

beste wisfaq,

ik heb de volgende som waar ik niet uitkom:
men doet 25x een serie van 10 worpen met een zuivere munt en stochast X=aantal series waarbij de eerste keer kop werd gegooid tijdens de eerste drie worpen.
ervan uitgaande dat alle worpen onafhankelijk van elkaar plaatstvinden, kunnen we X als een stochastische variabele met een binomiale verdeling modelleren met
n=25 en p=7/8.

ik zie niet hoe men aan 7/8 komt!?!?!

de kans dat de eerste drie worpen (uit een serie) alleen uit kop bestaat is 1/2 · 1/2 · 1/2 = 1/8, dit is namelijk onafhankelijk van hoe vaak je een dobbelsteen mag gooien,
de worpen die na de derde poging volgen kunnen de eerste drie worpen niet beinvloeden. volgens mij maakt het niet uit of je 1 serie doet of 1000 series, de kans blijft 1/8.
ik denk dat ik de vraagstelling niet begrijp, want de kans dat je 1 keer succes hebt (dus dat X optreedt)
groter wordt, naarmate er meer series gedaan worden. Ö

kunt u mij helpen?

mvg,

Carlos

carlos
Student universiteit - vrijdag 12 september 2008

Antwoord

Carlos,
De kans dat in de eerste 3 worpen geen kop wordt gegooid,dus alleen maar munt,is 1/8.Dus de kans op teminste eenmaal kop in de eerste drie worpen is
1-1/8=7/8.Zo iets?

kn
vrijdag 12 september 2008

 Re: 25x een serie van 10 worpen met een zuivere munt 

©2001-2025 WisFaq