Formule opstellen lineair verband
Kan iemand misschien uitleggen hoe je een linear verband opstelt?
shelle
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 november 2002
Antwoord
De algemene formule voor een lineair verband is y = a·x + b. Dus de opdracht wordt: Zoek de getallen a en b.
a is het hellingsgetal of richtingscoëfficient. Deze kun je vinden door de verandering van y te delen door de verandering van x.
$\eqalign{a = gemiddelde\,\,verandering = \frac{{\Delta y}}{{\Delta x}}}$
(0,b) is het snijpunt met de y-as. Dus b kun je vinden als je kijkt naar de waarde van y als x = 0. Je kunt b ook vinden door een punt van de grafiek in te vullen.
Voorbeeld Wat is de formule van de lijn door A(2,6) en B(1,7)?
Uitwerking We bereken eerst de richtingscoëfficiënt:
$\eqalign{a = \frac{{\Delta y}}{{\Delta x}} = \frac{{{y_B} - {y_A}}}{{{x_B} - {x_A}}} = \frac{{7 - 6}}{{1 - 2}} = \frac{1}{{ - 1}} = - 1}$
We zien a=-1. De vergelijking wordt y=-1·x+b. We vullen de coördinaten van A in (B kan ook):
6=-1·2+b
Je krijgt dan een vergelijking waarin je alleen de waarde van b niet kent. Die vergelijking los je op:
6=-1·2+b 6=-2+b b=8
De vergelijking van de gevraagde lijn is:
y=-x+8
Werkt de methode uit het voorbeeld altijd? De bovenstaande methode met de vergelijkin werkt altijd. Met één uitzondering! Als de punten op een verticale lijn liggen. De toename van x zou dan nul zijn en delen door nul gaat niet... Toch kan je dan ook een formule geven voor de lijn. Het wordt iets als x=...
Voorbeeld Geef de formule van de lijn door A(3,-1) en B(3,11).
Uitwerking De punten A(3,-1) en B(3,11) liggen op een verticale lijn. De vergelijking wordt: x=3.
P.S. Het voorbeeld hierboven kon je natuurlijk veel handiger doen. Als je de punten tekent zie je meteen dat de richtingscoëfficiënt gelijk is aan -1. (Eén eenheid naar rechts... één eenheid omlaag!). Als je bij x=1 op y=7 bent en de richtingscoëfficiënt is -1, dan snijdt de lijn de y-as in het punt (0,8). Dus de vergelijing is: y=-x+8. Maar meestal gaat dat niet zo makkelijk en de bovenstaande werkt altijd... (nou ja bijna altijd!)
Naschrift
zondag 17 november 2002
|
©2004-2024 WisFaq
|