Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lichtintensiteit en steradialen

Hallo,
mijn vader verkoopt LED-lampen. Om het voor zijn klanten zo makkelijk mogelijk te maken, wil hij de lichtopbrengst van elke LED uitdrukken in vermogen van gloei- en halogeenlampen met vergelijkbare lichtopbrengst (gloei- en halogeenlampen zetten veel van hun vermogen om in warmte en relatief weinig in licht).
Nou worden er enkele verschillende maten gebruikt om lichtsterkte in uit te drukken: lux, lumen en candela.
Lux is lumen per vierkante meter (lm/m2), en 1 lumen is 1 candela*steradiaal (cd*sr).

Nu weet ik dat een steradiaal een ruimtehoek is, maar de hoek waaronder een LED verspreidt wordt altijd in graden gegeven. Mijn eerste vraag: hoe reken ik graden om in steradialen?

Daarnaast wil ik de oppervlakte van de tafel berekenen waarop het licht valt. Ik ga ervan uit dat de LED-lamp 1,5 m boven de tafel hangt. Hoe doe ik dat?

Tot slot een voorbeeldje.
Er is een LED-lamp aangeleverd waar 12 LEDs in verwerkt zitten. Deze LED-lamp heeft een vermogen van 1 W, heeft een intensiteit van 29 cd, en een 'openingshoek' (de hoek waaronder het licht eruit valt) van 80°.
Er staat ook bij dat er per LED 6,5 lm geleverd (of hoe zegt men dat?) wordt. Dat zou ik graag met een berekening bevestigd willen zien.

Erick
Student universiteit - donderdag 27 september 2007

Antwoord

Beste Erick,

Leuke vraag. Maar kijk eerst nog eens op de wikipedia.
Daar staan keurige definities van lux, lm, cd en sr.
Ik hoor graag wat daar onduidelijk aan is.
Dan kan ik er wat aan doen.

Een LED met halve openingshoek 80°/2 = 40° belicht op een hoogte van 1,5 m een cirkel met een straal van 1,5*sin(40°).

Inderdaad: 1 lux = 1 lm/m2 en l cd = 1 lm/sr. Met 29/12 = 2,4 cd en 80° kom ik op 1,4 sr en dus 3,3 lm. Heel wat lager dan de opgave. Dat zou kunnen komen doordat de openingshoeken van de LEDs niet overlappen. Omrekenen van W naar lm is ook interessant. Maar als je het daar over wilt hebben kun je de vraag beter indienen bij het wetenschapsforum.

Groet. Oscar

os
vrijdag 28 september 2007

©2001-2025 WisFaq