\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Algoritme van Euclides(2)

Ik heb op jullie site een bewijs voor het Euclidisch algoritme en het delings algoritme gevonden, het prbleem is alleen dat ik, een 5vwo leerling, dit niet begrijp! Misschien kunnen jullie aan een makkelijkere uitleg komen!

sofie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 november 2001

Antwoord

De Euclidische algoritme is een delingsproces waarmee je de ggd (grootste gemeenschappelijke deler) van twee getallen kunt bepalen.
Voorbeeld ter bepaling van ggd(1147, 851)
1) voer de deling 1147:851 uit
2) 1147 = 1x851 + 296
Werk dan verder met de rest en de deler (851)
3) 851 = 2x296+259
4) 296 = 1x259 + 37
5) 259 = 7x37
De rest is nu 0.
Dan is ggd = 37.
kijk ook eens op
http://www.pandd.demon.nl/deelbaar.htm#23


woensdag 7 november 2001

©2001-2025 WisFaq