Re: Goniometrische vergelijkingen, limieten en absolute waardes
Allereerst, bedankt voor de reactie! Ik wilde toch nog even terugkomen op een vergelijking met absolute waardes, omdat het nog niet 100% duidelijk is.
Stel ik heb de volgende som:
Bereken de oplossingen x $\in$ $\mathbf{R}$ welke voldoen aan: |x-2|·x+2·|x|-3=0
1) x = positief als x $\geq$ 2 2) x = negatief als x $\leq$ 2
1) (-x-2)·x+2·(-x)-3=0 $\to$ -x2-2x-2x-3=0 $\to$ -x2-4x-3=0
Oplossen door of de abcformule of ontbinden in factoren.
2) (+x-2)·x+2·(x)-3=0 $\to$ x2-2x+2x-3=0 $\to$ x2-3=0 $\to$ x2=3 x = √3
Voor het laatste vraagstukje mbt. het vinden van de nulpunten van:
x3-2x2-5x+6
Levert dan dus: (x-1)(x+2)(x-3) Als nulpunten: 1, -2 en 3
Sebast
Student hbo - vrijdag 22 juni 2007
Antwoord
Dat met die absolute waarde heb je toch nog niet helemaal door. Voor x$\geq$2, vervang je |x-2| door (-x-2). Dat kan natuurlijk nooit. Ofwel verandert alles van teken, dus -x+2 (dit is voor x $<$ 2), ofwel verandert niets, dus x-2 (dit is voor x$\geq$2).
Onthoud goed de definitie, de absolute waarde van een uitdrukking in x, deze noem ik even f(x), is als volgt gedefinieerd:
In de opgave die jij geeft, wordt het nog iets moeilijker. Je zit hier namelijk met |x-2| en met |x|, dus je gaat drie in plaats van twee gevallen krijgen. Namelijk:
Geval 1: 2$\leq$x $\Rightarrow$ |x-2| = x-2 en |x| = x Geval 2: 0$\leq$x<2 $\Rightarrow$ |x-2| = -x+2 en |x| = x Geval 3: x<0 $\Rightarrow$ |x-2| = -x+2 en |x| = -x
Voor die vergelijking: de ontbinding en de nulpunten kloppen.
mvg, Tom
zaterdag 23 juni 2007
©2001-2024 WisFaq
|