Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Binomiaalcoefficient

Hallo,
Wat houdt binomiaalcoefficient in en hoe maak je er gebruik van bij het berekenen van deelverzamelingen.
Alvast bedankt

Hille
Student hbo - donderdag 14 juni 2007

Antwoord

Een binomiaalcoëfficiënt is de aanduiding van een bepaald getal. De definitie luidt: "n boven k" = n!/k!(n-k)! waarbij n en k in principe positieve gehele getallen zijn en 0kn.
In plaats van "n boven k" hoor je ook wel "n over k", duidelijk vanuit het Engels geïnspireerd.
Als voorbeeld: 6 boven 4 = 6!/4!2! = 720/(24*2) = 15.
De schrijfwijze ken je vast wel: de 6 staat letterlijk boven de 4 en daar omheen staan haakjes.
De betekenis is: als je een verzameling hebt van 6 elementen en je mag daar een keuze van 4 uit maken, dan heb je 15 verschillende keuzemogelijkheden.
Op de rekenmachines tikt men in: 6 nCr 4 en de knop zit meestal ergens onder een statistiekmenuutje.

MBL

MBL
donderdag 14 juni 2007

©2001-2025 WisFaq