\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Schuine asymptoot

Hallo,

Ik heb wat rond gekeken op de site naar scheve asymptoten. Hierbij heb ik de staartdelingen bekeken maar deze vat ik niet helemaal.

Mijn vraag: Hoe kan ik de vergelijking van de scheve asymptoot opstellen van de functie
f(x) = x –10 + 9/x? Door deze functie te plotten denk ik dat ik moet uitkomen op y = x –10.
Maar hoe ik dit algebraïsch bereken bijv. met de staartdeling?

Al vast bedankt voor de moeite,
Groeten Joop

joop
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 16 mei 2007

Antwoord

Als je inderdaad f(x)=x-10+(9/x) bedoelt valt hier niks meer te staartdelen: het resultaat staat al in de vorm die je zou willen hebben.
Waar het nu om draait is, dat, als x heel groot positief of heel groot negatief wordt 9/x ongeveer nul wordt.
Er blijft dan x-10+(vrijwel niks) over. Waaruit volgt dat de scheve asymptoot als vergelijking y=x-10 heeft.


woensdag 16 mei 2007

©2001-2025 WisFaq