Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lijn l en m

De lijn L met de vergelijking y=(a-1+5)x staat loodrecht op de lijn m met de vergelijking y=(a-1-5)x+p.
Punt A (-2+5,1) ligt op m.
Bereken a en p.
Hoe kan ik dit oplossen?

Fred K
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 31 oktober 2002

Antwoord

Twee lijnen staan loodrecht op elkaar als het product van de richtingscoëfficiënten gelijk is aan -1.
(Probeer maar eens welke lijnen er loodrecht op de lijn y = 2x staan.)
Deze eigenschap kun je gebruiken om de waarde van a te vinden. Om de vergelijking op te lossen moet je wel flink wat manipuleren met haakjes en wortels. Wellicht zou je het eerst eens met je grafische rekenmachine kunnen proberen.

Nu weet je van lijn m de exacte richtingscoëfficiënt en je weet de coördinaten van punt A dat op lijn m ligt.
Gebruik dit om de waarde van p te berekenen.


donderdag 31 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq