\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Geven de volgende percentages een reeël beeld van de werkelijkheid?

Voor mijn stage moet ik onderzoek doen naar de klanttevredenheid bij een advocatenkantoor. Het kantoor heeft 5 vestigingen. Nu is mijn vraag, geven de volgende resultaten een reeël beeld van de werkelijkheid?:
Vestiging 1: verstuurde vragenlijsten 60, respons 22
Vestiging 2: verstuurde vragenlijsten 240, respons 96
Vestiging 3: verstuurde vragenlijsten 50, respons 9
Vestiging 4: verstuurde vragenlijsten 59, respons 25
Vestiging 5: verstuurde vragenlijsten 11, respons 8
Wat kan er ook gezegd worden over de verschillen tussen de vestigingen? Deze zijn wel heel erg groot!
Ik weet dus niet zo goed wat ik nu kan zeggen over betrouwbaarheid/relevantie.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Wendy
Student hbo - vrijdag 20 april 2007

Antwoord

Beste Wendy,

Je vraag is niet helemaal helder. Je hebt waarschijnlijk vragen gesteld en wilt weten of de antwoorden die je nu ontvangen hebt een beeld van de werkelijkheid geven?

Maar het antwoord op die vraag hangt in sterke mate af van de vragen. Denken de mensen die niet gereageerd hebben hetzelfde over deze vragen als de mensen die wel gereageerd hebben. Of zullen de mensen die niet reageren andere opvattingen hebben. Je kunt dit proberen te bedenken of onderzoeken door een kleine groep b.v. telefonisch te benaderen. Maar dit is meer iets voor opiniepeilers dan voor wiskundigen.

Waar we nog wel iets over kunnen zeggen is de standaarddeviatie. Neem het geval dat je een ja/nee-vraag stelt en fractie p van de populatie zou antwoord ja geven. Als je het aan één persoon vraagt is verwachtingswaarde voor het "aantal" ja's. p met een standaarddeviatie Öp(1-p). Vraag je het aan n personen dan is verwachtingswaarde voor het percentage ja's nog steeds p maar de standaarddeviatie wordt Ö(p(1-p)/n). Dat kun je uit je gegevens halen en de standaarddeviatie geeft een idee van de nauwkeurigheid. Zo kun je b.v. vaststellen of een verschil in antwoorden tussen twee kantoren significant is.

Lukt het zo? Groet. Oscar

os
zondag 22 april 2007

©2001-2024 WisFaq