\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijking voor berekenen effectief rendement

Op de 1 oktober jl. een 6%-bulletlening geëmitteerd met een uitgiftekoers van 99,5%. Eénmaal per jaar wordt aan de houders van de obligaties interest uitgekeerd. De lening zal op 1 oktober 2010 in zijn geheel worden afgelost tegen een koers van 101%.

Wat is de vergelijking waaruit het effectieve rendement op deze lening kan worden benaderd, uitgaande van een belegger die gedurende de gehele looptijd één of meerdere obligaties in zijn bezit heeft?

Hester
Student hbo - donderdag 22 februari 2007

Antwoord

Hester,
De vergelijking wordt als volgt: neem x=1+p/100 met p=effectief rendement.
Vergelijking:99,5=6/x+6/x2+6/x3+107/x4.

kn
donderdag 22 februari 2007

©2001-2025 WisFaq