\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vertikale asymptoot

als ik de scheve assymptoot van de functie :

(2x4-5x3-3x2+20x-8) / (x3-x2-4x+4)

wil berekenen in de vorm f(x)=ax+b

Dan is A de lim naar plus/min oneindig van f(x)/x, dit komt op 2. (dus a=2)

Dan, voor b wil ik de limiet naar plus/min oneindig van f(x)+ax. En toen ging het niet zo goed meer :)

ik krijg dan als teller:

(2x4-5x3-3x2+20x-8)-2(x4-x3-4x2+4x)
en dat is dan weer
-3x3+5x2+12x-8

Als ik nu de limiet naar plus/min oneidig van
(-3x3+5x2+12x-8) /(x4-x3-4x2+4x)
bereken , dan lijkt deze mij 0 te worden.. terwijl ik op -3 moet uitkomen. Wat doe ik verkeerd?

Ronald
Student universiteit - maandag 15 januari 2007

Antwoord

Ronald,
Tot "Als ik nu... is alles correct.f(x)=T(x)/N(x), dus f(x)-2x=
(T(x)-2xN(x))/N(x).Dan komt het precies goed.

kn
maandag 15 januari 2007

©2001-2025 WisFaq