\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vertaal van nederlands naar wiskunde,maar niet oplossen

a)Van 2 getallen is de som 1.Als men het tweede getal verdubbelt,dan wordt de som 4.

kan het zijn dat het zo moet; x+2y=4

b)In een tennisclub betaalt men 62€ lidgeld per jaar en 2,50€ per uur dat men speelt.Niet-leden(betalen geen lidgeld) betalen 7,50€ per uur.Vanaf hoeveel uren spelen heeft men er voordeel bij lid te worden?

bij b weet ik helemaal niet hoe je dat in een vergelijking zet

groetjes M.

mariam
2de graad ASO - zaterdag 2 december 2006

Antwoord

Beste Mariam,

Zoek eerst wat je onbekenden zijn en geef ze een (bij voorkeur logische) naam (letter). Zet de gegevens dan om in (een) vergelijking(en) in die onbekende(n).

a) We zoeken twee getallen, laten we ze x en y noemen:
- hun som is 1, zet dit in een vergelijking, dus: x + y = 1
- als we y verdubbelen (dus 2y), krijgen we: x + 2y = 4

Je hebt nu twee vergelijkingen in twee onbekenden, stelsel oplossen.

b) Stel dat een speler x uur speelt, hoeveel kost dit voor een lid en hoeveel voor een niet-lid? Stel ze aan elkaar gelijk en zoek de x (dus het aantal uren) waarbij de kost gelijk is.

mvg,
Tom


zaterdag 2 december 2006

©2001-2025 WisFaq