\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Extreme waarden bepalen, met behulp van differentieren

 Dit is een reactie op vraag 44991 
bedankt voor je correctie zover, je hebt gelijk nu zie ik het ook.

"Een functie bereikt mogelijk een extremum wanneer de afgeleide 0 is, bepaal dus de nulpunten van de afgeleiden."

"Om te weten of je te maken hebt met een min, max of geen van beiden heb je een tekenoverzicht nodig, of verder onderzoek van de tweede afgeleide."

Dit wil ik dus graag weten, hoe je de nulpunten van de afgeleide kunt bepalen? berekenen. Hopelijk hierop een antwoord?

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 april 2006

Antwoord

Beste Dennis,

Dat kan 'met de hand' maar ik begreep van jou dat het ook met de GRM kon? Afhankelijk van het type heb je daar mogelijkheden om vergelijkingen exact op te lossen, of de nulpunten benaderen op een grafische manier.

Exact kan ook, bijvoorbeeld de afgeleide van de tweede functie, door ontbinding in factoren:

2x3 - 6x2 + 4x = 0
2x (x2 - 3x + 2) = 0
2x (x - 1) (x - 2) = 0
x = 0 Ú x = 1 Ú x = 2

mvg,
Tom


dinsdag 18 april 2006

 Re: Re: Extreme waarden bepalen, met behulp van differentieren 

©2001-2025 WisFaq