\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Het getal 6174

Als we het getal 6174 rangschikken van klein naar groot(1467) en van groot naar klein (7641)dan levert de bewerking 7641 - 1467 = 6174 op.Als we dezelfde bewerking uitvoeren met het getal 5108 dan bekomen we opnieuw het getal 6174!

8510 -158 = 8352 en 8532 - 2358 = 6174

Kan iemand me vertellen hoe het mogelijk is dat elk getal van vier cijfers dat niet uit gelijke cijfers bestaat, op deze manier naar het bijzonder getal 6174 leidt?

Dank je wel.

V.DD
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 28 september 2002

Antwoord

Raadpleeg onze database eens onder de zoekterm "Kaprekar" want dat schijnt de ontdekker te zijn van dit fenomeen.
Uiteraard zoek je met dezelfde term ook meteen even in Google.
Echter: mij is van deze eigenschap nooit een elementair bewijs onder ogen gekomen en ik weet eerlijk gezegd ook niet of er een dergelijk bewijs überhaupt al geleverd is.

Zie Kaprekar

MBL
zaterdag 28 september 2002

©2001-2024 WisFaq