To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Parametervoorstelling

Meneer/Mevrouw,

hoe kan ik aan de hand van een parametervoorstelling een schuine worp (van bijvoorbeeld een basketbal) beschrijven? De bal wordt weg gegooid met 12 m/s en heeft een beginhoogte van 1,6 meter.

Vriendelijke Groet,
Pearl van Eden

Pearl
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 januari 2006

Antwoord

Beste Pearl,

Ik neem aan dat de worp horizontaal gebeurt, dus die beginsnelheid is horizontaal gericht. Laten we een standaard assenstelsel nemen (x horizontaal, y verticaal omhoog gericht). In het algemeen voor een eenparig versnelde beweging in beide richtingen hebben we dan:

x = x0 + vxt + axt2/2
y = y0 + vyt + ayt2/2

Hierin is x0 de beginpositie in de x-richting die in dit geval 0 is. Analoog voor y0: in dit geval 1.6.
Dan is vx de beginsnelheid in de x-richting, hier 12 en opnieuw analoog voor vy die hier 0 is.
Tenslotte is ax de versnelling in de x-richting (die is er hier niet) en ay degene in de y-richting, dat is hier de valversnelling. Omdat we de y-as omhoog gekozen hebben krijgt deze wel een minteken.

x = 12t
y = 1.6 - 9.81t2/2

mvg,
Tom


vrijdag 20 januari 2006

©2001-2025 WisFaq