\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Oplossen vergelijking met ln

Hoe los ik dit op? :S

ln(((x+1)^2)/x)=4 ln 2x - lnx^2 - ln x

annett
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 januari 2006

Antwoord

Schrijf het rechterlid in de vorm ln(..), dus
4ln(2x)-ln(x^2)-ln(x)=ln(16x4)-ln(x^2)-ln(x)=ln(16x)
Dan moet gelden:(x+1)^2/x=16x, dus (x+1)^2=16x^2,
dus
x+1=4x of x+1=-4x
x=1/3 of x=-1/5, maaaar x=-1/5 voldoet na (controleer maar)
dus
x=1/3


woensdag 11 januari 2006

©2001-2025 WisFaq