\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiëren met logaritmen

De volgende formule is gegeven: N=100(1-3^-0.02t)

Hiervan moet ik de afgeleide bepalen, dus:
dN/dt, alleen hier loopt het fout.

Ik ben gekomen tot:
y=100(1-3^u)
u=-0.02t

dy/du= Hier begrijp ik niet wat ik met die 100 voor de haakjes moet doen.

du/dt=-0.02

Alvast bedankt

Tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 januari 2006

Antwoord

Beste Tim,

De afgeleide is lineair, constante factoren mogen dus gewoon naar voor gebracht worden en blijven als factor staan voor de afgeleide staan.
In formulevorm, met a een constante: d(a.f(x))/dx = a.df(x)/dx

mvg,
Tom


dinsdag 3 januari 2006

 Re: Differentiëren met logaritmen 

©2001-2025 WisFaq