To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Oplossen goniometrische vergelijking

Kan iemand mij helpen met het oplossen van de volgende vergelijking: sinx + xcosx = 0 ?

Bij voorbaat dank.

Martin
Iets anders - woensdag 2 november 2005

Antwoord

Beste Martin,

Dit soort vergelijking zijn niet algebraïsch op te lossen, je kan de snijpunten dan ook alleen maar numeriek benaderen, bijvoorbeeld met een computer of grafische rekenmachine.

Je kan bijvoorbeeld de functies y = sin(x) en y = -xcos(x) plotten, de snijpunten hiervan zijn dan de nulpunten van jouw vergelijking.

Door herschrijven kan het ook nog zo:
sinx + xcosx = 0 Û sinx = -xcosx Û sinx/cosx = -x Û tanx = -x

Nu kan je hetzelfde doen, maar met y = tan(x) en y = -x.

mvg,
Tom


woensdag 2 november 2005

©2001-2025 WisFaq