\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Tekenschema irrationale functie

((Ö2x-1)+x-8) op ((Ö9-x)-2)

Volgens mij is het domein [1/2,5[ È ]5,9]
Als nulpunten van de teller bekom ik 5 en 13.
13 voldoet volgens mij niet aan de kwadrateringsvoorwaarde , 5 wel.
Maar 5 behoort dan weer niet tot het domein, of wel?
ALs het er niet toebehoort dan zijn er toch geen nulpunten??

Hoe kan ik hiervan een tekenschema opstellen? Welke waarden moet ik het schema zetten of heb ik er hieronder soms tussen staan die er niet bij horen? Moet ik bij 1/2 en 9 een waarde zetten of mag ik daar ook gewoon schrijven dat het negatief is??

x 1/2 = ///
x=1/2 = -8,1
1/2 x 5 = negatief
x=5 = | (een verticale streep?)
5x9 = negatief
x=9 = -2,6
x 9 = ///

Ik weet niet of al het bovenstaande er allemaal in moet?
In de les zijn we daar namelijk nogal snel overgegaan, met mijn getwijfel als gevolg.

echoot
3de graad ASO - zaterdag 15 oktober 2005

Antwoord

Dag Vicky

Het domein is juist.

5 behoort niet tot het domein, maar je kunt wel de limiet bepalen links en rechts van 5 (je moet dus het geval 0/0 oplossen - je vindt dat zowel de linker- als rechterlimiet gelijk is aan -16/3).

Er zijn inderdaad geen nulpunten.
Om het tekenschema op te stellen, bepaal je afzonderlijk het teken van de teller en de noemer. De teller is negatief als x5 en positief als x5. De noemer is positief als x5 en positief als x5. In de tabel komen dus de waarden 1/2, 5 en 9 voor. En de breuk is steeds negatief in het domein.
Bij 1/2 en 9 moet je de waarde zetten en bij 5 zet je de gevonden limietwaarde.


zaterdag 15 oktober 2005

 Re: Tekenschema irrationale functie 

©2001-2025 WisFaq