\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijking ongelijkheid

Hoe los ik de volgende ongelijkheid op?
5x+224+5x

Jos
Student hbo - donderdag 15 augustus 2002

Antwoord

Eens kijken, eerst maar eens:
5x+2=24+5x
5x·52=24+5x
25·5x=24+5x

Beschouw 5x eens als y, dan staat er:
25·y=24+y
..maar dat kunnen we wel...
Dus:

24·5x=24
5x=1
x=0

Controleren?
52=24+50
25=24+1
Ja.. klopt!

Dus bij x=0 is het gelijk..., vul bijvoorbeeld x=1 in!
53?24+51
125>29
En bij x=-1?
51?24+5-1?
Kleiner...

Dus antwoord is:
x0

Meer algemeen: los eerst de gelijkheid op... dit 'verdeeld' het domein in verschillende intervallen en ga na hoe het zit v.w.b. het 'groter' en 'kleiner' bij de verschillende intervallen.


donderdag 15 augustus 2002

©2001-2025 WisFaq