\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Sommatie

hallo,ik zit weer potvast, nu met
ån=70 en k=10 dus
å(7k-2)
alvast bedankt
zelfstudie basis

kuscu
Iets anders - woensdag 10 augustus 2005

Antwoord

Hallo

'k Zal mijn uitleg deze keer beperken. De opgave kan je als volgt uitwerken:

å(k=10®70) [7k-2]
= 7 * å(k=10®70) [k] - 2 * å(k=10®70) [1]
= 7 * å(k=10®70) [k] - 2 * 61

Wat in het vet staat is het enige dat je nu nog moet uitrekenen. Dit is opnieuw de som van enkele termen van een rekenkundige rij, zie hier. Het belangrijkste verschil met deze gelijkaardige vraag is dat u0 hier 10 is. Trek ook eens na dat bij deze oefening n=61. Bedenk zelf eens hoeveel un (u61) is.

Groetjes

Igor
donderdag 11 augustus 2005

©2001-2025 WisFaq