\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Formule

stel, je hebt het getal 60 en daar moet je 10% bij doen, dan kom je uit op 66. Maar kun je dan ook terugrekenen, en zoja, hoe kun je dat dan doen?

Milan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 24 mei 2005

Antwoord

Als je even kijkt wat je gedaan hebt, maar dan vanuit het standpunt dat je die 60 niet meer weet, je noemt die 60 x.

Je deed bij x 10% van x bij, en je kwam aan 66

dus x+ 10%*x=66

of 100%x +10%x =66

of nog

110%x=66

of nog anders

110/100 * x = 66

dus x= 66 * 100 / 110

of x=66 / 110%


(en ja hoor, dat is 60 ;-) )


Koen


dinsdag 24 mei 2005

©2001-2025 WisFaq