\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bespreken van stelsel

Hoi,
Ik zou hulp nodig hebben bij het oplossen van de volgende oefening:
Los op en bespreek:
x + ay + z = 2a
x + y + az = 0
(a+1)x + ay + z = a
Is het mogelijk me dit stap per stap uit te leggen zodat ik een modelvoorbeed heb om de materie te begrijpen?
Alvast bedankt,
Elia

Elia
3de graad ASO - woensdag 18 mei 2005

Antwoord

Beste Elia,

Dit hoort eerder in de categorie vergelijkingen ipv rijen en reeksen, lijkt me...

Los het stelsel op, bijvoorbeeld door de uitgebreide matrix te nemen (coëfficiëntenmatrix + extra kolom met de constanten) en pas daar Gauss-eliminatie op toe.
Hierdoor vind je de oplossingen van het stelsel en zo ook eventueel voorwaarden op de parameter a waaronder het stelsel al dan niet oplosbaar is.

Denk dan bvb aan noemers die niet 0 mogen worden of een 0-rij voor de coëfficiënten maar een van 0-verschillende uitdrukking als constante waarin a voorkomt, je moet dan a zo bepalen dat ook die constante 0 wordt zodat het stelsel oplosbaar blijft (anders heb je een strijdig stelsel).

Probeer je eerst even zelf verder?
Als het niet lukt laat je maar wat horen, maar geef dan wel aan wat je al geprobeerd hebt en waar je precies vastzit.

mvg,
Tom


woensdag 18 mei 2005

 Re: Bespreken van stelsel 

©2001-2025 WisFaq