\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Helling garage-inrit

Een helling van een garage-inrit bedraagt maximum 13°.
Hoeveel centimeter per meter mag er dan eigenlijk gedaald worden ?

En welk hellingspercentage heeft een helling van 13° dan ?

gert k
Ouder - woensdag 3 juli 2002

Antwoord

van een hoek van 13° kun je de tangens berekenen (rekenmachine). Nou wordt bij een rechthoekige driehoek, de tangens berekend uit: overstaande zijde gedeeld door aanliggende zijde. (of ook $\Delta$y/$\Delta$x).

als je nou wilt weten hoeveel meter je oprit per meter daalt bij een hoek van 13°, dan stel je dus:

tan(13)=$\Delta$y/$\Delta$x = $\Delta$y/1.0 $\Leftrightarrow$
$\Delta$y = 1.0·tan(13°) = 0.23

Dus je oprit daalt 23 cm per HORIZONTALE meter. (dus niet per schuine meter)

het hellingspercentage is (0.23/1.0)·100%=23%

groeten,

martijn

mg
donderdag 4 juli 2002

©2001-2024 WisFaq