Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Jaarrente berekenen

Als ik per maand een bedrag spaar (inleg), ik doe dat 10 jaar (looptijd) lang en ik krijg 4% rente (per jaar), kan ik mijn eindkapitaal als volgt berekenen:
eindkapitaal = inleg x ((1+rente)^looptijd-1)/((1+rente)^(1/12)-1).

Hoe kan ik nu (met een formule) als ik mijn maandelijkse inleg, de looptijd en het eindkapitaal weet, de gekregen rente per jaar berekenen (terugrekenen)?

Ik weet dat je theoretisch de formule kunt ombouwen zodat je krijgt rente =... Omdat de breuk in de formule tweemaal dezelfde variabele bevat welke tot een macht verheven zijn kom ik er niet uit. Het lukt me niet de rente uit de breuk te halen. Ik zou graag een uitwerking zien van het ombouwen van de formule. Ik heb er zelf al twee weken niet van kunnen slapen... help mij!

S.Smee
Iets anders - maandag 25 april 2005

Antwoord

Als de stortingen = inleg per maand postnumerando zijn en het maandperunage is i=p/100 dan geldt:

Eindwaarde= inleg ((1+i)n -1)/i.

Als eindwaarde en inleg bekent zijn resteert een vergelijking van de graad n in i die alleen numeriek is op te lossen.
Groetend

kn
zaterdag 30 april 2005

©2001-2025 WisFaq