\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Stochastische variabelen

Ik heb een klein probleempje met de volgende (eigenlijk eenvoudige) opgave:

Stel de kansverdeling op van de stochastische variabele X= aantal kruisen bij een worp met vijf (ideale) muntstukken.
Bepaal P(X2),... enz


De juiste oplossing bv P(X2)=P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) = 1/32+ 5/32 + 10/32= 1/2

Mijn vraag hierbij is hoe men aan '32' komt in toaal? Kan iemand me dat even aanwijzen? Wellicht is het slechts een kleinigheid dat ik over het hoofd zie?

Vele groetjes

Veerle
3de graad ASO - donderdag 14 april 2005

Antwoord

Beste Veerle,

Elk munstuk kan 2 mogelijke uitslagen hebben, dus met 5 munstukken heb je een totaal van 25 = 32 mogelijkheden.

Bij slechts één van die 32 mogelijkheden is er géén kruis (allemaal munt) = 1/32.
Eén van de vijf munstukken op kruis kan elk van die 5 munten zijn = 5/32 (5C1)
Twee vd vijf munstukken op kruis = 10/32 (5C2)
...

mvg,
Tom


donderdag 14 april 2005

©2001-2025 WisFaq