\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Mann Whitney U Test

 Dit is een reactie op vraag 31584 
JaDex, soms is een grote(re) steekproef niet mogelijk en wil je toch een significantie toets uitvoeren. Probeer daar vanuit te gaan in plaats van elke keer te roepen dat een grotere steekproef nodig is.
Ik zit zelf ook met de vergelijking 10-10, in de eerste instantie dacht ik ook dat mijn steekproef te klein was voor een parametrische toets, maar ik begin nu toch te twijfelen. In SPSS kun je de kolmogorov-smirnov toets gebruiken om te bepalen of de waargenomen verdeling overeenkomt met een bepaalde theoretische verdeling (bijv. een normale verdeling). Verder las ik ergens dat met een steekproef kleiner dan 12 de voorkeur uitgaat naar een niet-parametrische toets. Maar als beiden soorten toetsen mogelijk zijn, gaat de voorkeur uit naar een parametrische toets. Maar zoek zelf maar even op het internet voor de details, ik ben niet bepaald een expert.
Succes ermee!

meezz
Student universiteit - dinsdag 12 april 2005

Antwoord

Je hebt het niet helemaal begrepen.
Niet de grootte van de steekproef is het probleem maar het ordinale karakter van de variabelen die in de steekproef voorkomen. Een Mann Whitneytoets uitvoeren op variabelen gemeten op een (ordinale) Likertschaal is uit den boze. Zeker wanneer dan ook nog beide uiterste waarden van deze Likertschaal door de respondenten heel weinig gekozen worden. En precies dit wilde de vorige vragenstelster!!
Wanneer de gemeten variabelen echter een zuiver interval-ratio meetniveau hebben dan kan met kleine steekproeven wel degelijk Mann Whitney worden toegepast en dan is dat gezien de eisen in een situatie met 10 en 10 waarnemingen zelfs vaak een betere keus dan een verschiltoets voor gemiddelden. Wel is zo'n non-parametrische toets een stuk minder krachtig, dat feit blijft (dubbel en dwars) maar hoeft geen beletsel te zijn om deze toets in dit geval toch te gebruiken.

compris ??

Met vriendelijke groet
JaDeX


dinsdag 12 april 2005

©2001-2024 WisFaq