\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Goniometrische substitutie + omwentelingslichaam

Ik heb problemen met oefeningen op goniometrishe substitutie zoals bv:

(1)
$\int{}$dz/(z√4z2+1))

Ik probeerde:
2z=tant
dz=dt/cos2t

dan wordt de integraal
= $\int{}$(dt/cos2t)/(tant/2cost)
= $\int{}$2dt/sint
= 2ln|sint|+c

Dit raakt dus wal noch kant want de juiste oplossing blijkt te zijn:

1/2ln( (√(4z2+1))/(√(4z2+1)) ) +c

N.B.: Hoe kan ik terug bepalen wat t is?

(2)
Ik ben ook een integraal die 'oplosbaar' zou moeten zijn m.b.v. de t-formules tegen het lijf gelopen waar ik niets mee kan aanvangen:

$\int{}$(2+sinx)/sinx(1+cosx) dx

Ik probeerde:
via wat knoeien met de t-formules bekwam ik:
= (1+t2+t)/(2t/(1+t2)2) dt
= 1/2$\int{}$(t3+ 3t + 1+ 1/t)dt
= 1/8tan4(x/2) + 2/3tan2(x/2) + 1/2tan(x/2) + 1/2ln|tan(x/2)| + c

Opnieuw: dit is geheel fout, het juiste antwoord moet zijn:

1/2tan2(x/2) + tan(x/2) + ln|tan(x/2)| +c

Kunnen jullie me opnieuw verder helpen aub?

Vele groetjes en alvast bedankt!

Veerle
3de graad ASO - dinsdag 5 april 2005

Antwoord

Beste Veerle,

1) Een klein foutje bij je substitutie, bij de dz ontbreekt een factor 2, daardoor valt die uiteindelijk weg en vind je als integraal:
$\int{}$1/sint dt

Het is echter dt en niet d(sint) dus je kan daar niet zomaar een ln van maken!

Na integratie zou je een ln(tan(t/2)) moeten vinden.
Om t terug te krijgen geldt dan dat als 2z = tant $\Leftrightarrow$ t = Bgtan(2z)

2) Ik zou de teller eerst opsplitsen, 1x valt dan de sinus weg. Je houdt daar dan de volgende integraal over:
$\int{}$1/(cosx+1) dx
Die kan je via de verdubbelingsformule (je gaat dus naar een hoek x/2) omvormen en er een tangens uitkrijgen, dat is die tan(x/2) uit de oplossing.

Op het tweede deel pas je de volgende t-formules toe:
sinx = 2t/(1+t2)
cosx = (1-t2)/(1+t2)
dx = 2dt/(1+t2)
Je zal zien dat er veel wegvalt en je zou uiteindelijk over moeten houden:
$\int{}$(t2+1)/4t dt
Dat zal je wel kunnen integreren?

Je zou die opsplitsing in het begin ook niet kunnen doen en direct alles met de t-formules, het vereenvoudigen zal dan waarschijnlijk wat moeilijk gaan.

mvg,
Tom


woensdag 6 april 2005

 Re: Goniometrische substitutie omwentelingslichaam 

©2001-2025 WisFaq