\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Goniometrische vergelijking met cosinus

Ik heb een vergelijking waar ik maar niet uit kan komen
2,4cos(0.8x-1)=0
kunt u mij helpen?

Jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 juni 2002

Antwoord

Ten eerste kun je het getal 2.4 wegdelen, zodat je overhoudt cos(0.8x-1) = 0.
Het rechterlid 0 maak je vervolgens goniometrisch:
cos½p = 0.
Je hebt nu dus staan: cos(0.8x-1) = cos½p

De oplossingen van dit type vergelijking zijn nu:

0.8x-1 = ½.p + k.2p of 0.8x-1 = -½.p + k.2p
Hierin is k, zoals waarschijnlijk bekend, een geheel getal.
(je kunt dit ook samenvatten met: x = ½.p + k.p)

Breng nu het getal -1 naar rechts, deel links en rechts door 0.8 en je bent er.

MBL
donderdag 6 juni 2002

©2001-2025 WisFaq