\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Aantal loten in de trekking van de staatsloterij jackpot?

Hallo Wisfaq team,

Vraag 1:
Hoe groot is de kans dat de jackpot slechts 5 van de 12 keer valt indien 90% van de loten verkocht wordt?

Vraag 2:
Uitgaande van een gemiddelde, hoeveel loten moet je toevoegen (boven 100) om de jackpot 5 van de 12 keer te laten vallen.

De achtergrond van deze vragen is het volgende:

Enige tijd terug heb ik de staatsloterij gevraagd hoe het kan dat de jackpot er zo weinig uitgaat. Indien bij iedere trekking vrijwel alle loten zijn verkocht, dan laat het zich toch raden dat de jackpot in gelijke mate valt.

Na veel doorvragen bleek dat de staatsloterij voor de jackpot trekking een aantal series loten toevoegt. Dit zijn zogenaamde reserve series (ofwel fantoom loten); het aantal loten wil men niet vrijgeven.
Ik wil nu zo graag weten hoeveel loten dit in theorie zijn. Naar mijn mening wordt het publiek met deze truuk door de staatloterij belazerd.

Overigens ben ik van plan om deze gegevens in een persbericht vrij te geven.

Alvast dank

Theo G
Iets anders - woensdag 5 juni 2002

Antwoord

Is het niet zo dat als de jackpot niet valt, dat de prijs staan blijft tot 'ie' wel valt? Overgens keert de staatsloterij ongeveer 67% van de inkomende gelden uit aan de deelnemers (NRC-handelsblad 30 december 2000). Dat is heel veel als je dat vergelijkt met andere loterijen (de postcodeloterij 26%, de bank/giroloterij 27%).

Volgens mij kan je alleen tot een jackpot van 5 van de 12 keer geraken als je 1,4 keer zoveel fantoomloten bijvoegt als dat je loten verkoopt. Stel je verkoopt 1 miljoen loten, dan voeg je vervolgens 1,4 miljoen fantoomloten toe en zie daar: de kans dat de jackpot valt op een bestaand lot is 1/2,4=5/12. Of zou dat te simpel zijn?

Maar is dat misleiding? Tja... ik weet het niet. Ze keren het geld uiteindelijk wel uit. Ik geloof dat de jackpot op dit moment zelfs is opgelopen tot 9,5 miljoen euro. Wat moet je er mee? :-)


vrijdag 7 juni 2002

©2001-2024 WisFaq