\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Exponentieel probleem

Halo, ik heb nog een hardnekkig probleem :
Beginpopulatie van 250 en een verdubbeling per uur
na 4 uur wordt er een verandering aangebracht en na zes uur is de populatie 16000

Wat is de groeifactor per uur na de verandering

ik heb m'n hoofd op gebroken maar ik zie de logica niet
zouden jullie me nog kunnen helpen?
bedankt, winny

winny
3de graad ASO - donderdag 24 februari 2005

Antwoord

Bij groeien is de standaard formule:
hoeveelheid = startwaarde * groeifactor ^ tijd.

Op t=4 is de populatie 4000. 6 uur later (t=10) is de populatie 16000. De groeifactor is dan:
16000 = 4000 * groei ^ 6 Dan aan beide kanten delen door 4000:
4 = groei ^ 6
De groei is dus de 6e machts wortel uit 4 en dat is 1.26. De groei is dus 26%.


donderdag 24 februari 2005

©2001-2025 WisFaq