\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Samenhang tussen gebeurtenissen op ordinaal niveau

Hallo,

Wij zijn voor school bezig met een opdracht waarbij we een tevredenheidsonderzoek moeten uitvoeren. Wij hebben hierbij de veelgebruikte ordinale schaal gebruikt (zonder middencategorie). Nu wil ik samenhang aantonen tussen voorkomende gevallen.

stel: vraag 1: helemaal eens(1) - eens(2) - oneens(3) - helemaal oneens(4)
vraag 2: helemaal eens(1) - eens(2) - oneens(3) - helemaal oneens(4)

Officieel mag je niet met chi-square rekenen maar moet je de formule van spearman gebruiken.

echter hiervoor moeten de variabelen geordend worden.

Dit levert nog geen problemen op:

var 1 = 1 - 2 - 3 - 4
var 2 = 1 - 2 - 3 - 4
di 0 0 0 0

de ådi2 = dan 0. waardoor de formule niet ingevuld kan worden.

Wat doe ik fout?

mvgr.
Arjan

Arjan
Student hbo - donderdag 24 februari 2005

Antwoord

Je gebruikt blijkbaar de rangcorrelatiecoeffiecient van Spearman op de CODERINGEN van de variabele. En die coderingen zijn altijd hetzelfde !!! Tja, dat schiet dus niet op.
Je zou in dit geval een chi-kwadraattoets moeten gebruiken.

Met vriendelijke groet

JaDeX


woensdag 2 maart 2005

©2001-2025 WisFaq