\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijking omvormen

Ik ben al lang geen wiskunde meer gewend, maar hoe bereken ik het volgende (en in welke categorie hoort dit thuis)?

n=x/(x+y)

n= een bekende waarde
y= een bekende waarde

Waarschijnlijk voor een wiskundige is de oplossing net zo eenvoudig als 2*4 voor mij is....

Jeroen

Jeroen
Ouder - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Beste Jeroen

De categorie is juist, het gaat hier om een vergelijking (een formule kon ook).
Er komen schijnbaar 3 'onbekenden' voor in de vergelijking (n, x en y) waarvan je n en y kent. Wat je dus wil is de formule 'omvormen' zodat je iets krijgt van de vorm "x = (uidrukking in y en n)". Je wilt dus dat x enkel nog in het linkerlid voorkomt, en de gekende waarden rechts.

n = x/(x+y)
vermenigvuldig beide leden met (x+y)
(x+y)n = x
werk het linkerlid uit
xn + yn = x
alle termen in x naar links, de rest rechts
xn - x = -yn
links is x gemeenschappelijk: afzonderen
x*(n-1) = -yn
deel beide leden door (n-1)
x = -yn/(n-1)
eventueel min-teken in de noemer verwerken
x = yn/(1-n)

Omdat je hier een aantal keer deelt moet je wel opletten dat je nergens door 0 deelt. Wanneer je bvb beide leden deelt door "n-1" mag n dus niet gelijk zijn aan 1, want dan zou je delen door 0.

mvg,
Tom


woensdag 23 februari 2005

©2001-2025 WisFaq