\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiëren

Beste lezer,
Ik heb een klein probleem met het afleiden van functies betreffende sin, cos ,tan etc.
Hoe kan ik de volgende functies afleiden?
sin5x
tan x/2
cos x2
cot( p/4+x/2)
Met vriendelijke groet,
Sébastien de Jong

Sébast
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Het sleutelwoord is: gebruik de kettingregel

sin(5x)=sin(u) met u=5x.
De afgeleide wordt dan : cos(u)*de afgeleide van u, dus
cos(u)*5.
Je krijgt dan sin(5x)*5.

tan(x/2) en cot(p/4+x/2) gaan net zo.
Bij cos(x2) (als je dat bedoelt) krijg je dus:
cos(x2)=cos(u) met u=x2
De afgeleide wordt dan -sin(u)*de afgeleide van u
Dus
-sin(u)*2x=-sin(x2)*2x=-2x*sin(x2)


maandag 21 februari 2005

©2001-2025 WisFaq