\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lineaire programmering

Maximaliseer z = x - 2y als
3x + y $>$= 8
-x + y $<$= 6
-2x + y $>$= 3
met x, y $>$= 0

hoe begin je hieraan?
Met vriendelijke groeten,
Sandy.

Sandy
Iets anders - dinsdag 15 februari 2005

Antwoord

Teken het gebied dat bepaald wordt door de 5 ongelijkheden.
De maximale (en minimale) waarde van z=x-2y wordt bereikt in een van de hoekpunten of op een rand.
Het beste kun je nu enkele lijnen x-2y=c tekenen om uit te zoeken in welk hoekpunt of op welke rand.
Bereken nu de coördinaten van dat hoekpunt (rand laat ik even weg) en vul in in z=x-2y.


dinsdag 15 februari 2005

©2001-2024 WisFaq