\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vraag, aanbod en elasticiteiten

Stel: V: p = -q + 12 en A: p = 1/2q2

Als je dit berekent heb je een evenwicht (qV, qA) in het punt (4,8)

Daarna mot je de elasticiteit berekenen |Dq/q/Dp/p| = |Dq·p/q·Dp| = |Dq·p/Dq/q·Dp/Dq| (hoe komt men trouwens aan deze laatste formule ??) = |p/q·Dp/Dq| = |Dp/Dq| berekent men in m'n boek via afgeleiden:
pù = (-q + 12)ù = -1, daarna (-1) invullen in de formule |p/q·Dp/Dq| = | 8/4 (-1)| = |-2| = 2 (Elasticiteit)

Waarom worden hier plots afgeleiden gebruikt voor het berkenen van de elasticiteit ??

Dank je voor je hulp

Flip
Ouder - zaterdag 15 januari 2005

Antwoord

* Wat het nauwe verband is tussen het begrip afgeleide en het begrip differentiequotient (de D's) vind je in elk beginnend werk over afgeleiden. Zoek er ook de WisFaq-database eens op na.

* Verzorg je formules! Wat je met die laatste formules bedoelt kan ik (bijna) niet weten. In je eerste formule zegt je a/b/c/d, en dat is a/(bcd) en dat is niet wat je bedoelt. Je wil (a/b)/(c/d) zeggen, doe dat dan ook.

* Je verwaarloost opnieuw je notaties. Het gaat niet om zomaar "de" elasticiteit maar om die van de vraag en die van het aanbod. Dat is cruciaal om te weten welke formule je precies moet afleiden naar welke variabele.

* Deze oefening is exact dezelfde als je vorige vraag. Herlees mijn antwoord.


zondag 16 januari 2005

©2001-2025 WisFaq