\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Deling van een parabool door een lijn

 Dit is een reactie op vraag 32496 
okay alles heeft heel erg geholpen, heel erg bedankt, maar ik zit nog met een hopelijk laatste vraag waar niemand die ik ken uitkomt:

hoe kan je 2x2+4x-8 schrijven als twee lijnen? het moet kunnen, omdat er wel snijpunten met de x-as voor zijn.

sorry voor de vele vragen en nogmaals bedankt

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

We zullen er eens een stelling tegen aangooien:

Stelling 1 - 'Reststelling' of 'Factorstelling'
Als f(x) een nde-graads veelterm is, dan geldt:
x=a is nulpunt van f(x) Û f(x) bevat de factor x-a
Dat betekent dus dat als y=2x2+4x-8 de nulpunten (p,0) en (q,0) heeft, dan kan je de functie schrijven als:

y=a·(x-p)(x-q)

Dus met:

2x2+4x-8=0
x2+2x-4=0
(x+1)2-5=0
x=-1±Ö5
(dat ging lekker snel he?)

De nulpunten zijn (-1-Ö5,0) en (-1+Ö5), dus kan je functie schrijven als:

y=2(x+1+Ö5)(x+1-Ö5)

...of als je twee lijnen wilt:

y=(2x+2+2Ö5)(x+1-Ö5) bijvoorbeeld....

q32516img1.gif

Nou als je dat allemaal snapt.... En eh... als je nu je werkstuk maakt, verzin dan je eigen voorbeelden en vergeet niet WisFaq als bron te vermelden! Zorg ervoor dat je alles wat je schrijft ook een ander uit kan leggen! Maak er iets moois van...


woensdag 12 januari 2005

©2001-2024 WisFaq