Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vraagstukken die leiden tot een veeltermfunctie

Hallo,

enig idee waar ik leuke vraagstukken kan vinden die aanleiding geven tot een veeltermfunctie?

Laura

Laura
3de graad ASO - zondag 28 november 2004

Antwoord

Hallo,Er zijn veel vraagstukken te bedenken over veeltermfunkties.
BVB:S(t)= t3-5t2+3t-10 stelt een baan van een projectiel voor, wat wij noemen de afgelegde weg S.
Bij afleiden van deze funktie bekomt U de snelheid V=S.Bij nogmaals afleiden vinden we de versnelling. A=V'=S'
dus:V=S'= 3t2-10t+'3 en A=V'=S'=6x-10
Nu kan men vragen wanneer de snelheid nul wordt en we stellen V=0 en zoek de wortels van de vergelijking in V.Nulpunten zijn: t1=4,5 en t2=0.5.Snelheid is nul na 0,5 sec en 4,5 sec( tijdsas X=t gegeven in sec)Zo kan men ook de versnelling vragen na 15 sec.We vullen in:A=6·15-10= 80m/sec.Na 15 seconden verplaatsing van het projectiel is de versnelling 80m/sec.
S=baan van een voorwerp,((slope),v=snelheid (vitesse) en A= versnelling ( accleleration)en t is de tijd in seconden(bvb).Voorbeelden van trajecten van ballonvaarders is daar ook een goed voorbeeld van en ook de studie in ballistiek van de kogelbaan.
Goede boeken: CALCULUS (heory and problems of differential and integral Calculus)van FR.AYRES Jr.uitgave 1964,prima voor zelfstudie en veel uitgewerkte oefeningen.Tweede boek is van S.L. SALAS en EINAR HILLE CALCULUS -One and several variablesuitgave van 1990 6 de Editie
Ik hoop dat U er iets aan heeft.
Groet Hendrik

hl
donderdag 2 december 2004

©2001-2025 WisFaq