\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Berekenen van eindbedrag spaarrekening met vaste inleg

Ik ben op zoek naar een formule waarmee ik een eindbedrag kan uitrekenen voor een spaarrekening over periode n (in maanden) met rente r (zeg 3,1%) een vaste inleg per maand t1 (zeg 500 euro) en een bedrag reeds op de rekening x (zeg 5000 euro)

Nu heb ik hier de formule t1 · ((rn)-1)/(r-1) gevonden (waarbij r de maandelijkse groeifactor is (1,031^(1/12))) maar ik krijg deze niet omgetoverd tot het gewenste resultaat. Kan iemand hier duidelijkheid over geven?

Ruud
Student hbo - woensdag 3 november 2004

Antwoord

Ruud,
inleg K per maand (begin) en percentage op maandbasis is
p% en i=p/100,dan is de eindwaarde 1 maand na de laatste storting gelijk aan
K ((1+i)n-(1+i))/i.
Als rente is 3,1% op jaarbasis ,dan is het gelijkwaardige maandpercentage (1,0311/12 -1)·100=0,2547 %.
Is de rente 3,1 % per jaar,danis het percentage per maand
3,1/12=0,2583%.

kn
woensdag 3 november 2004

 Re: Berekenen van eindbedrag spaarrekening met vaste inleg 

©2001-2024 WisFaq